Bewegingsregie

Theater is dynamisch

Wat is Bewegingsregie

De afgelopen 25 jaar heb ik als choreograaf gewerkt voor verschillende muziektheaterproducties. Al snel kwam ik erachter dat mijn interesse ook bij regisseren lag. Ik creëerde vaak al de groepsscènes voor een musical of opera dus de stap naar het geheel regisseren was niet heel groot. Tijdens mijn jaren als docent bij Codarts heb ik veel geleerd van m’n spelcollega’s en vanuit de kennis die ik opdeed, ontwikkelde ik destijds een eigen stijl. Ik ben een bewegingsregisseur die dynamisch regisseert altijd aan de hand van beweging en dans indien van toepassing. Dit resulteert in een aangename vaart en flow in een voorstelling die zich kenmerkt door afwisseling, prettige gekte, creatieve vondsten, actualiteiten en interactie met het publiek. Daarnaast vind ik het altijd prettig als de show al begonnen is zodra het publiek binnenkomt waardoor men er meteen in zit en meegenomen kan worden in het verhaal.

De Snelkookoperette

Ik heb de ‘snelkookoperette’ uitgevonden. Het is een versie van een 19e eeuwse operette updaten, verkorten en houtje touwtje in elkaar steken. Het ontstond toen ik bij Carmina Ludicra, een Nijmeegse studentenkoor, Trial by Jury ging regisseren. Een stuk wat ik zelf ook heb uitgevoerd op de middelbare school. Weinig tot geen budget, korte tijd en heel veel lol kwam samen in een hele leuke voorstelling waar de spelers veel plezier aan beleefd hebben en wat door het publiek zeer gewaardeerd werd. De snelkookoperette werd een werkvorm waar ik inmiddels 14 operettes mee gemaakt heb. Niet alleen voor Carmina Ludicra maar ook voor het ASPK in  Amsterdam en Stichting Cherubino.

Koorconcerten

Ook theatrale koorconcerten heb ik een eigen stijl toegekend.  Aan de hand van een gekozen thema en de stukken die de dirigent graag wil uitvoeren, maak ik een kapstok, een volgorde/ opbouw en ontwerp ik kleding en decor. Ook dit kan in een korte tijdspanne. Zo maakte ik in 2021, 2022 + 2023 de regie + choireography voor het Pop-Up concert Musical o.l.v. Ruben Smits en voor Prestige in Den Haag een drietal concerten o.l.v. Richard FitzHugh een paar jaar geleden.

Eind 2023 heb ik besloten samen met mijn uitgever Helbling Publishing om een nieuw boek te schrijven genaamd: Concert Creation, het hele idee achter de schermen. Hoe zet je een concert neer waar iedereen maximaal plezier aan beleeft? Van idee tot uitvoering: het is belangrijk om bij het hele proces stil te staan. Elke stap brengt jouw groep dichter bij een magische ervaring met het materiaal dat je graag over het voetlicht wilt brengen. Maar hoe pak je zo’n proces aan? Wat zijn de do’s & don’ts? En hoe hou je de neuzen in dezelfde richting?

Van musical en opera tot harmonieconcert of schoolvoorstelling. Elke vorm vraagt een andere benadering. Tegelijkertijd is er altijd een gemene deler: je publiek meenemen op een geheel verzorgde, muzikale reis die van begin tot eind van alles in beweging brengt en de zintuigen prikkelt.

bewegingsregie voor musici

Voor musici

Voor diverse gelegenheden maak ik een bewegingsregie voor musici zoals voor het TenToon Ensemble. Twee nieuwjaarsconcerten heb ik voor hen geregisseerd in de Philharmonie in Haarlem. Voor een muzikaal concert concentreer ik me op diverse formaties van de musici en vloeiende overgangen die hun muzikaliteit op een natuurlijke manier ondersteunen. Ook zorgt het ervoor dat het publiek een muzikale stroom ervaart die ook al wisselt het van stijl en componist aanvoelt als één geheel. Muzikanten willen zich graag ook op een goede, fysieke manier presenteren en daar ondersteun ik ook bij. Ik geef hen handvatten voor het ontwikkelen van een groter lichaamsbewustzijn, het leren dragen van hun lichaam en het werken met uitzenden van energie vanuit het instrument én lijf. Communiceren met je instrument en echt verbinden met het publiek zodat het publiek zich meer betrokken voelt bij de uitvoering van de stukken die gespeeld worden. Door de bewegingsregie voelen de muzikanten dat ze makkelijker in flow blijven en dat het fysiek minder zwaar is om een concert lang een instrument te bespelen en te dragen.