Voice & Physique

Voice & Physique werkt ondersteunend.

Wat is ‘rechtop staan’ en hoe doe ik dat?

Hoe geef ik houding aan mijn lichaam?

Stilstaan zet vaak mijn lichaam op slot. Wat kan ik doen om dat te verhelpen?

Hoe kan ik ontspannen leren spreken en zingen?

Kan ik mijn energiestroom leren voelen?

Wat is Voice & Physique

De methode Voice & Physique gaat over het ondersteunen van de stem door middel van het creëren van een sterk fysiek bewustzijn, een gezonde basishouding, een goede concentratie en een krachtig energieniveau. Dit draagt bij aan de kwaliteit van spreken en zingen.  Alles gaat beter stromen waardoor het makkelijker wordt. Aan de hand van verschillende oefeningen ontwikkel je nieuwe inzichten en een taal die wanneer deze regelmatig herhaald wordt, resulteert in een nieuwe manier van uitdrukken.  Werken met de methode Voice & Physique werkt transformerend. Met het lichaam als uitgangspunt zul je muziek anders leren ervaren. Al je zintuigen zullen worden geprikkeld en gestimuleerd om mee te gaan in het proces.

coaching en choireography met Panda van Proosdij
Panda van Proosdij in actie

Hoe is Voice & Physique ontstaan

Tijdens mijn studie aan de Rotterdamse Dansacademie was ik als choreografe betrokken bij verschillende muziektheatergroepen. Eén daarvan was het G.O.O.G. (Gelders Opera & Operettegezelschap). Daar ontdekte ik voor het eerst dat zangers wat fysieke ondersteuning kunnen gebruiken. Spreken en zingen doe je met je hele lichaam en niet alleen met het bovenlichaam waar het stemapparaat zich bevindt. Ik vertaalde dansoefeningen naar een vorm die de ze toe konden passen en stap voor stap ontstond er meer ‘physicality’, meer bewustzijn van hun fysieke lichaam.

Beter zingen

Op een dag kwam de dirigent binnen en vroeg hoe het kon dat de zangers beter zongen. Dit was voor mij een teken dat ik op een interessant spoor terecht was gekomen. Ik ben de oefeningen gaan uitwerken en zo ontstond er een methode die ik Voice & Physique ben gaan noemen. In 2006 ben ik gaan samenwerken met Wilma ten Wolde, dirigente van het Nationaal Kinderkoor en Nationaal Jeugdkoor en in de daaropvolgende 10 jaar werd ik hun coach en regisseur. Dit betekende dat ik naast het fysieke werk wat ik deed met de zangers ook een uitvoeringsconcept maakte voor elk concert. Op deze manier bouwde ik de V & P methode op maar ontwikkelde ik ook een vervolgstap: choireography.

Verdieping van Voice & Physique

Mijn methode heb ik verdiept en dit heeft geresulteerd in de volgende twee vormen

Choireography

Bewegingsregie

Mijn werkwijze en technieken

Voice & Physique is voor iedereen die zich bewust wil worden van z’n lichaam en wil leren om het lijf te beschouwen als een sterk fundament wat het stemapparaat kan ondersteunen. Denk hierbij aan sprekers, docenten in het onderwijs, dirigenten, musici/ zangers en acteurs. Ook is het in te zetten bij mensen die herstellen van een burn-out of tijdens een psychologisch proces wat handelt om thema’s als zelfvertrouwen, krachtig leiderschap en verwerking van (jeugd)trauma’s.

Als transformatie coach ga ik met jou aan de slag kijkend naar alle lagen van je zijn. Zowel fysiek, mentaal, emotioneel als energetisch. Ik werk met individuen en groepen, live en online. De mogelijkheden zijn oneindig omdat ik geloof dat elke dynamiek om een unieke aanpak vraagt. Naast V & P zet ik ook andere technieken in die me de afgelopen 25 jaar hebben geïnspireerd zoals Yoga, Tai Chi en Qi Gong.

Ik geloof dat Voice & Physique de enige manier is om echt iets toe te voegen aan het zingen. Komende vanuit een andere discipline die “beweging” heet.

Tarief

€175,-  per uur exclusief B.T.W. en eventuele reiskosten
Projectprijs: in overleg
Duur workshop: 2 à 4 uur