Baas boven baas

Stel dat boven elke baas een baas staat dan bouwt zich vanzelf een menselijke piramide. Het punt van die piramide is dat een kleine groep uiteindelijk altijd baas boven baas is. Onschendbaar, buiten de wet en onaantastbaar. Dan wordt het je ook duidelijk waarom Frau Ursula von der Leyen wederom zal worden uitgeroepen tot baas van de EU.  Niet van het parlement waar u en ik op gestemd hebben maar van de Europese Commissie. U raadt het al…Waar we niet op kunnen stemmen maar die bij de punt van de piramide hoort. Rutte is ook zo iemand. Hij krijgt nieuwe kleren deze keizer als baas boven baas van de NAVO.

Maar sinds deze week is ook ‘Client- side scanning technology’ in de mode. Onder het mom van bescherming van de burger en het opsporen van criminelen ontvangen we zonder dat er vraag naar was verklikkersoftware op onze telefoon. De top van de piramide kijkt graag mee over onze schouder, hijgend in onze nek.

Al onze chatberichten en foto’s worden vanaf vandaag gescand. Nu zegt u natuurlijk.. “Ach, ik heb geen geheimen. Ze mogen alles van me weten”. Klopt als een bus en geldt ook voor mij maar de rechtstaat heeft de afgelopen maanden al veelvuldig laten zien dat je gerust taakstraf kunt ontvangen of in hechtenis genomen kunt worden voor iets wat je noch gezegd noch geschreven hebt.

Vrijheid van meningsuiting is ons grootste goed maar je mist het pas echt op het moment dat je persoonlijk de mond gesnoerd wordt. Dat hebben al heel veel mensen aan den lijve ondervonden op platformen zoals LinkedIn. Censuur wordt op verschillende manieren toegepast in onze maatschappij tegenwoordig. Voor de oplettende kijker, lees de wappie die inmiddels is gepromoveerd tot ‘ik ga daar niet in trappie’, is volledig zichtbaar hoe er aangestuurd wordt op massasurveillance.

Dat de staat toe beweegt naar totale controle wil niet zeggen dat wij daar als burger toe bij hoeven te dragen toch? Helpen om onze buren en broeders erbij te lappen? Je uitspreken ten koste van een ander? Ik dacht het niet.

Wie niets te melden heeft, voelt niets van deze beperkingen maar heeft dan ook geen recht van spreken inzake ‘verklikken’ zou ik zeggen.  Laat deze app maar lekker versloffen en verstoffen zoals de welbekende Corona app die ook praktisch niemand in gebruik heeft genomen.

Mensen zijn sociale dieren met een krachtige kern die hunkeren naar transparantie en oprechtheid. We willen graag in liefde vredig samenleven en delen wat ons gelukkig maakt. Wat dat betreft is de mensheid een slechte doelgroep voor de top van de piramide.

Dat is zeg maar mijn punt!

#gelukzitnietinhetlukken

#vooreenliefdevollesamenleving

Korte column uit Pandora’s Amfora ( 22)

23 juni 2024