Sneuvelbereidheid wint aan populariteit.

Het AD kopt “Sneuvelbereidheid onder Nederlanders groeit: bijna de helft wil vaderland verdedigen in oorlog”

Bijna de helft …Dat is interessant. Ik vraag me altijd af hoe nat de vinger van zo’n journalist moet zijn om zoiets te schrijven. Bijna ofwel ‘sikkom’ is al uitgeroepen tot Schierste Grunneger woord van 2024. ‘Sneuvelbereidheid’ zou daar zomaar naast kunnen komen te staan dit jaar.

Hoe sneu is sneuvelen en waarom sneuvelen er alleen militairen en gaat de rest van de mensheid gewoon dood.

Bereid zijn te sneuvelen voor vaderland heeft heel wat Amerikaanse veteranen privileges opgeleverd in hun thuisland. Zo ontvangen zij regelmatig gratis maaltijden, korting bij Walmart en applaus vergezeld met gebogen hoofden plus afgenomen pet. Wat een leven zou je zeggen…Als God in Frankrijk.

Het Franse Vreemdelingenlegioen staat al in de startblokken om een vreemd land te verdedigen. Wat hen niet vreemd is want iedere vreemde mag erbij en niemand vindt het vreemd geen idee te hebben om wie of wat het gaat.

Het gaat ook niet om winnen maar om winst. Geen overwinning maar winst behalen. Geld en macht slaan de handen ineen en overtuigen de plichtsgetrouwe burger elke keer opnieuw om zijn leven te geven. Waarvoor en vooral waarom?

Oorlogen zijn een zinloze tijdsbesteding die aan twee kanten slachtoffers maakt en waarbij de lachende 3e zijn zakken vult.

Smerig is het en het stinkt. Bloed wordt vergoten en menselijk vlees geofferd totdat men er stinkrijk van is geworden, zich verveelt en ergens anders weer een conflict opzoekt om een bloedbad te veroorzaken.

STOP IT! Hou ermee op, doe niet meer mee en trek een streep. Trek de strepen van je geleende uniform, ga op je strepen staan en verdiep je in je autonomie en authenticiteit. Word wie je echt wilt zijn en wees niet wat men zegt dat je bent. Uniformiteit dient de mensheid niet!

Korte column uit Pandora’s Amfora (20)

8 juni 2024

#hetsneustevansneuvelen

#vooreenliefdevollesamenleving