Een korte column die niet over lentekriebels gaat.

Toen ik ongeveer 12 jaar oud was ging ik samen met m’n moeder naar de bibliotheek waar ik een boek wilde lenen over seksuele voorlichting. Ik weet nog dat mijn moeder het prima vond. Ze liet mij het boek op m’n gemak lezen en oneindig draaien zodat ik het van alle kanten kon bekijken.

Als ik vragen had, kon ik die vrijuit aan haar stellen. Toch fijn als een ouder zich open en kwetsbaar opstelt.

Op dat moment had ik geen vragen. Ik huppelde vrolijk verder met m’n denkbeeldige rugzakje waar ik alles in verzamelde wat mijn nieuwsgierigheid wekte.

Een paar jaar later kreeg ik een vriendje en ik vond hem het einde. Hij reed op het achterwiel van zijn fiets naar school, had prachtig lang haar en droeg T-shirts van Iron Maiden. Ik van Betty Boop dus je begrijpt dat het een perfecte match was. We begrepen elkaar, vonden onze weg naar elkaars lippen en onderzochten in ons eigen tempo wat we wilden.

Wat een heerlijk begin van mijn seksuele ontwikkeling. Zo voelt het nog steeds. Ik moest niets en hoefde niets. Op mijn eigen wijze mocht ik ontdekken wat ik nodig had om me te ontwikkelen.

De kinderen van nu zijn natuurlijk niet te vergelijken met ons vroeger. Zij hebben zware ondersteuning en hulp nodig bij deze immense processen. We kunnen natuurlijk niet van hen verwachten dat ze zelf hun pad bewandelen. Zomaar zonder het opleggen van  kennis en controle. Dat gaat nooit werken. Voor je het weet trekken ze urenlang hun schouders op als ze tegenover iemand anders staan niet wetende hoe de lippen op die van een ander te krijgen. Of straks kloppen ze hun geliefde op de schouder in plaats van het geven van zachte streling.

Nee, er komt anders niets van deze jeugd terecht.

Alleen een Memoryspel met alle geslachtsvormen, standjes en scheremonie – mogelijkheden brengt hen eeuwig vrijgeluk.

Nou, mijn hart gaat er niet sneller van kloppen in de lente en kriebels krijg ik er wel van maar dan eerder jeuk.

Hou op met betuttelen en laat leven!

Korte column uit Pandora’s Amfora (15)

21 maart 2024

#vooreenlievevollesamenleving

#lentekriebeljeuk